Net als vorig jaar deden we volop nieuwe indrukken, inzichten en inspiratie op in Eindhoven. Vier redenen waarom we naar de Dutch Design Week gaan.

 

Margot @ Graduation Show DDW 141. Het geeft inzicht in de wereld van (over)morgen
Ons vak is een echt ‘mensenvak’. Wij zijn ervan overtuigd dat effectieve communicatie inzicht eist in de drijfveren, angsten, dromen, verlangens etc. van je doelgroep. Maar die dromen & drijfveren veranderen steeds: anno nu vinden mensen andere zaken belangrijk dan pakweg vijf jaar geleden. De DDW geeft een goed beeld van zowel de sociale kwesties die ‘hot’ zijn onder afstuderende designers (notoir goede aanvoelers van de Zeitgeist) als van nieuwe mogelijkheden door nieuwe materie, zoals 3D-printing, wearable technology, robotica etc. Dat geeft een goede kijk in de wereld van (over)morgen en wat mensen dan beweegt.

2. Iets beleven is niet hetzelfde als er kennis van nemen
Je kunt ons omschrijven als ‘betrokken wereldburgers’ met een flinke dosis nieuwsgierigheid. We ontdekten weinig wereldschokkende noviteiten in Eindhoven – gelukkig. Dat gaf het geruststellende gevoel dat we aardig goed op de hoogte zijn van belangrijke ontwikkelingen. En het gaf ruimte om tijdens de Dutch Design Week een stap verder te gaan: zelf te praten met direct betrokkenen, zelf te zien/voelen/ervaren wat de nieuwe mogelijkheden inhouden. Dat ‘zelf beleven’ geeft dieper inzicht.

revealing beauty3. Onderhuids gaat het wel degelijk om communicatie
L’art pour l’art is veel jonge designers vreemd; met hun werk willen ze iets overbrengen – een verhaal, een boodschap. Vanuit dat perspectief gaat de DDW dus wel degelijk heel erg om communicatie. We zagen talloze gave voorbeelden. Van het infografiek-gebaseerde communicatiesysteem van And Other Stories tot de communicatiekracht van geur (Grasping Smell). Ook mooi: de manier waarop het project Story Shopping aankaart dat we als consument vaak (over)gevoelig zijn voor de beloftes van fabrikanten en de expliciete manier waarop Katja van Heugten impliciete aannames over (maakbare) schoonheid communiceert – zie de foto.

4. Uit betrokkenheid bij onze opdrachtgevers
Van energie tot eerlijk eten, van finance tot funding, van smart cities tot slimme studenten: onze opdrachtgevers zijn zeer divers, maar hebben gemeen dat ze vrijwel allemaal bezig zijn met ‘grote’ maatschappelijke thema’s. Dat zijn thema’s die designers ook boeien en waar dus veel wordt geïnnoveerd. Natuurlijk willen wij die innovaties op de voet volgen. Daarom fotograferen we ons suf, knopen we veel gesprekken aan en slepen we stapels documentatie mee. Uit betrokkenheid, oprechte interesse en een vooruitziende blik: een rubriek als ‘Slim Ding’ in energieblad Net NL vullen we komend jaar weer met gemak.

Op onze Pinterest-pagina meer LIEN + MIEN indrukken van de Dutch Design Week, met als absolute favorieten de afstudeerexposities van de Design Academy en de TU Eindhoven.

 

 

 

 

 

 

 

Reactie achterlaten

verplicht

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>