Guillaume Neu-Rinaudo - Object for Identification
Guillaume Neu-Rinaudo – Object for Identification

Oh, wat werden we vorige week blij van de Dutch Design Week. En nog steeds, nu al die indrukken even hebben kunnen bezinken. We zullen uitleggen waarom.

Conceptdenken
Voor de goede orde: we waren er niet voor de mooie vaasjes, stoelen of fruitschalen, maar om ons lekker onder te dompelen in onvervalst, onconventioneel design thinking. Zoals het concept van The Incredible Shrinking Man. We kenden het al (Marieke schreef er begin dit jaar een artikel over, zie pag 38), maar toch was het een groot genoegen om Arne Hendriks himself te horen betogen waarom het een verrekt goed idee is om de mens te laten krimpen tot zo’n 50 centimeter – veel wereldproblemen in 1x opgelost.

Betekenis & waarde
Ook bij de Graduation Show van de Design Academy kwamen we veel geweldige ideeën tegen. Het viel ons op dat ‘eten’ en ‘zorg’ thema’s zijn die veel studenten bezig houden. En dat co-creatie, vorig jaar nog heel hot, nu geen apart thema meer is maar vaak een onlosmakelijk onderdeel van het designproces. Verder ging het veel over relaties aangaan: met anderen, met het verleden, met de toekomst en zelfs met objecten. Zoals Guillaume Neu-Rinaudo deed (zie foto): een prachtige schaal, bedoeld om de spotlights te zetten op ogenschijnlijk ‘gewone’ objecten waarachter een verhaal schuilt, zodat je dat verhaal kunt delen met je tafelgenoten. Toch die (fruit)schaal dus, maar dan wel eentje die betekenis heeft en waarde toevoegt.

Parallel
Misschien is dat wel de parallel tussen ons en de Dutch Design Week, en waarom we er zo blij van werden. Net zomin als veel moderne designers ‘zomaar’ mooie stoelen of fruitschalen willen maken, willen wij ‘zomaar’ mooie communicatiemiddelen maken. Communicatie draait om de relatie tussen organisaties en mensen: medewerkers, externe stakeholders. Met ons werk hopen we meer betekenis en waarde te geven aan die relatie. Klinkt dat zweverig? We hopen van niet. Maar misschien is het wel een goed idee om binnenkort eens dieper in te gaan op ‘the why’ van LIEN + MIEN. Gaan we doen, beloofd.

We want more
Even terug naar de DDW: volgend jaar gaan we natuurlijk weer. En dan twee nachten in plaats van een, hebben we besloten. We kijken er nu al naar uit: die enorme ideeënrijkdom houdt de geest lenig, prikkelt de creativiteit en zet aan tot reflectie. Wie gaat er mee?

 

Reactie achterlaten

verplicht

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>