ecowarrior_shower4‘We zaten te denken aan een nieuwsbrief, want we willen graag dat onze doelgroep (… vul in)’. Zulk soort vragen komen we regelmatig tegen, waarbij bij ‘vul in’ iets wordt genoemd wat feitelijk neerkomt op een flinke gedragsverandering bij de doelgroep.

Gedragsverandering
We moeten onze gesprekspartner dan teleurstellen: de kans dat je met alleen een nieuwsbrief een echte gedragsverandering teweegbrengt, is bijzonder klein. Nieuwsbrieven kunnen beslist een functie hebben om communicatiedoelstellingen te bereiken, maar ze zijn geen Haarlemmer Olie. Ook omdat we weten dat het idee dat gedragsverandering via de klassieke trits ‘kennis – houding – gedrag’ verloopt, allang een illusie is gebleken. Voor effectieve gedragsbeïnvloeding is een intelligente communicatiestrategie nodig, een mix nodig van allerlei interventies (vaak niet alleen communicatieve, trouwens) waarbij je regelmatig meet wat de effecten zijn en bijstuurt.

Kennis, houding… maar dan!
Daar moesten we aan denken toen we dit briljante douchegordijn zagen. Want: we weten allemaal dat het beter is voor het milieu en onze energierekening als we korter zouden douchen (kennis). En menigeen neemt zich ook steeds voor om die kraan wat eerder dicht te draaien (houding). Maar ja, als je eenmaal onder die behaaglijk warme straal staat… Dit douchegordijn geeft je een zetje in de goede richting. Het vult zich langzaam met lucht, waardoor ‘langdouchers’ na een minuut of vier een woud van stekels op zich zien afkomen. Geniaal.

Slimme mix
Zo’n oplossing past helemaal in het straatje van LIEN+MIEN. Niet dat we douchegordijn-ontwerpers zijn natuurlijk, maar voor communicatievraagstukken die met gedrag te maken hebben (en in de kern hebben ze dat vrijwel allemaal) zoeken we altijd naar ideeën die een stap verder gaan. In combinatie met ‘klassieke’ communicatiemiddelen, zoals de hierboven genoemde nieuwsbrief. Want juist met een slimme combinatie van interventies bereik je echt effect.

Statement
Overigens: dit stekeldouchegordijn komt niet echt op de markt. Iets met aansprakelijkheid. Maar ontwerpster Elisabeth Buecher maakt een mooi statement tegen water- en energieverspilling. En ze geeft ons een prachtig aanknopingspunt om uit te leggen wat we bedoelen met ‘slimme communicatie-acties‘ en waarom we die zo belangrijk vinden.

Reactie achterlaten

verplicht

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>