‘De wereld vergaat. En gelukkig maar. Welkom in 2013, het jaar waarin overal in de samenleving wordt gewerkt aan de fundamenten van de nieuwe wereld.’ Aldus de Trendrede 2013. LIEN + MIEN smult ervan. Half december doken we dieper in de trends, tijdens het Trend Event van Second Sight, over ‘a new reality’. Wat ons het meest intrigeerde: ‘Power to the people’.

Controle
‘Power to the people’ kwam terug bij vrijwel alle sprekers op het Trend Event, soms in andere woorden. Foodie Samuel Levie had het bijvoorbeeld over oprukkend consumentisme. Hij illustreerde met de actie ‘Jokers plakken, boeren pakken’ (zie deze video) hoe consumenten de macht weer terugpakken. We willen zélf weer de controle hebben. In dat kader signaleerde hij ook dat de verhalen achter voeding steeds belangrijker worden: we willen weten wat we eten, waar het vandaan komt, hoe het zit. Dat kun je volgens ons gerust breder zien: die tendens is overal.

Iedereen is een Gaga
Trendwatcher of the Year Farid Tabarki was het meest expliciet over ‘Power to the people’. Hij gebruikte Lady Gaga als metafoor voor de revolutie die gaande is. Binnen drie jaar bereikte zij waar Oprah decennia over deed: de meest invloedrijke vrouw uit de entertainmentindustrie worden. ‘En dat kunnen wij ook allemaal’, betoogde hij. Want net als Gaga zijn we niet langer afhankelijk van gevestigde instituties zoals MTV, de grote platenmaatschappijen*, de klassieke journalistiek etc. – dat kunnen we via het internet tegenwoordig allemaal zelf. Net zoals we via crowdfunding zelf kredieten kunnen regelen, met 3D-printers zelf dingen kunnen produceren, dankzij nieuwe technologie zelf energie kunnen opwekken etc.

Top-down is dood
Ook Tom Palmaerts van Trendwolves, gespecialiseerd in jongeren, verklaarde de klassieke topdown-relatie tussen instituties en consumenten min of meer dood. Want de nieuwe generatie heeft een diepgeworteld verlangen naar een betere wereld. De jongeren van nu dromen van een wereld die een beetje eenvoudiger is, waarin we meer controle hebben en waarin we vooral veel meer dingen samen doen en delen. En ze zijn bereid te knokken voor dat ideaal. Ze willen invloed hebben. Dat levert een ander soort maatschappij op. ‘Delen wordt de nieuwe economie’, verklaarde Tom.

Fascinerend
Helemaal nieuw is ‘power to the people’ natuurlijk niet. We zien al jarenlang dat consumenten, burgers en medewerkers mondiger worden. Maar LIEN + MIEN onderschrijft wel dat de relaties tussen organisaties en hun stakeholders in dit ‘iedereen is een Lady Gaga’-tijdperk sneller en ingrijpender veranderen dan voorheen. Dat heeft enorme betekenis voor ons werkveld, corporate en interne communicatie. Die totaal veranderende mindsets van consumenten, burgers en medewerkers vragen immers om een nieuwe manier van communiceren. Of om Samuel Levie aan te halen: van met elkaar omgaan, zelfs. Wij bij LIEN + MIEN vinden dat fascinerend.

* Volgens een bevriende insider in de muziekindustrie is het Gaga-voorbeeld wat ongelukkig gekozen: haar succes is wel degelijk grotendeels te danken aan de volle inzet van een grote platenmaatschappij.  ‘Onze man in de muziekindustrie’ beaamt echter wel dat het kan, los van de gevestigde instituties groot succes boeken. Kijk maar naar Caro Emerald. 

 

 

 

 

 

 

Reactie achterlaten

verplicht

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>